210339
निम्न में से कौन ग्लिसरॉल की श्यानता को स्पष्ट करता है
1 आयनिक बल
2 सहसंयोजक बंध
3 हाइड्रोजन बंध
4 वाण्डर वाल बल
Explanation:
ग्लिसरॉल \( 3 -OH \) समूह की उपस्थिति के कारण हाइड्रोजन बन्ध बनाता है। इसके परिणामस्वरूप ग्लिसरॉल अणु उच्च संगुणित होते हैं और इससे इनकी उच्च श्यानता अथवा गाढ़ापन होता है।
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210329
\({C_6}{H_5}OH + ClCOC{H_3}\xrightarrow{{{\text{aq}}{\text{. }}NaOH}}{C_6}{H_5}OCOC{H_3}\) यह उदाहरण है
1 डाउस क्रिया का
2 रीमर-टीमेन क्रिया का
3 षाॅटन-बाउमैन क्रिया का
4 कोल्बे क्रिया का
Explanation:
In Dow's reaction, Chlorobenzene is heated with sodium hydroxide under pressure to obtain phenol. The Reimer-Tiemann reaction is an organic reaction used to convert phenol to an o-hydroxy benzaldehyde using chloroform. The Kolbe-Schmitt reaction is a carboxylation reaction used to form salicylic acid by heating sodium phenoxide with carbon dioxide under pressure, then treating the product with sulfuric acid. Schotten-Baumann reaction is used to indicate the reaction between an acid chloride and an alcohol to form an ester. Given reaction is an example of the formation of ester.
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210330
ऑर्थो-नाइट्रोफिनॉल भाप वाष्पशील (Steam volatile) होता है जबकि पैरा-नाइट्रोफिनॉल नहीं होता। यह किसके कारण होता है
1 ऑर्थो-नाइट्रोफिनॉल में उपस्थित अन्त:-आण्विक हाइड्रोजन बन्ध के कारण
2 अन्तर-आण्विक हाइड्रोजन बन्ध के कारण
3 पैरा-नाइट्रोफिनॉल में उपस्थित अन्तरा-आण्विक (Inter-molecular) हाइड्रोजन बन्ध के कारण
4 इनमें से कोई नहीं
Explanation:
The ortho and para isomers can be separated by steam distillation. onitrophenol is steam volatile due to intramolecular hydrogen bonding while \(p\) nitrophenol is less volatile due to intermolecular hydrogen bonding which causes the association of molecules. Intramolecular hydrogen bonding takes place in ortho-nitrophenol because of the \(NO _2\) and \(OH\) molecules close proximity to each other.
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210331
फिनॉल तनु \(HN{O_3}\) के साथ क्रिया करके देता है
210339
निम्न में से कौन ग्लिसरॉल की श्यानता को स्पष्ट करता है
1 आयनिक बल
2 सहसंयोजक बंध
3 हाइड्रोजन बंध
4 वाण्डर वाल बल
Explanation:
ग्लिसरॉल \( 3 -OH \) समूह की उपस्थिति के कारण हाइड्रोजन बन्ध बनाता है। इसके परिणामस्वरूप ग्लिसरॉल अणु उच्च संगुणित होते हैं और इससे इनकी उच्च श्यानता अथवा गाढ़ापन होता है।
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210329
\({C_6}{H_5}OH + ClCOC{H_3}\xrightarrow{{{\text{aq}}{\text{. }}NaOH}}{C_6}{H_5}OCOC{H_3}\) यह उदाहरण है
1 डाउस क्रिया का
2 रीमर-टीमेन क्रिया का
3 षाॅटन-बाउमैन क्रिया का
4 कोल्बे क्रिया का
Explanation:
In Dow's reaction, Chlorobenzene is heated with sodium hydroxide under pressure to obtain phenol. The Reimer-Tiemann reaction is an organic reaction used to convert phenol to an o-hydroxy benzaldehyde using chloroform. The Kolbe-Schmitt reaction is a carboxylation reaction used to form salicylic acid by heating sodium phenoxide with carbon dioxide under pressure, then treating the product with sulfuric acid. Schotten-Baumann reaction is used to indicate the reaction between an acid chloride and an alcohol to form an ester. Given reaction is an example of the formation of ester.
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210330
ऑर्थो-नाइट्रोफिनॉल भाप वाष्पशील (Steam volatile) होता है जबकि पैरा-नाइट्रोफिनॉल नहीं होता। यह किसके कारण होता है
1 ऑर्थो-नाइट्रोफिनॉल में उपस्थित अन्त:-आण्विक हाइड्रोजन बन्ध के कारण
2 अन्तर-आण्विक हाइड्रोजन बन्ध के कारण
3 पैरा-नाइट्रोफिनॉल में उपस्थित अन्तरा-आण्विक (Inter-molecular) हाइड्रोजन बन्ध के कारण
4 इनमें से कोई नहीं
Explanation:
The ortho and para isomers can be separated by steam distillation. onitrophenol is steam volatile due to intramolecular hydrogen bonding while \(p\) nitrophenol is less volatile due to intermolecular hydrogen bonding which causes the association of molecules. Intramolecular hydrogen bonding takes place in ortho-nitrophenol because of the \(NO _2\) and \(OH\) molecules close proximity to each other.
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210331
फिनॉल तनु \(HN{O_3}\) के साथ क्रिया करके देता है
210339
निम्न में से कौन ग्लिसरॉल की श्यानता को स्पष्ट करता है
1 आयनिक बल
2 सहसंयोजक बंध
3 हाइड्रोजन बंध
4 वाण्डर वाल बल
Explanation:
ग्लिसरॉल \( 3 -OH \) समूह की उपस्थिति के कारण हाइड्रोजन बन्ध बनाता है। इसके परिणामस्वरूप ग्लिसरॉल अणु उच्च संगुणित होते हैं और इससे इनकी उच्च श्यानता अथवा गाढ़ापन होता है।
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210329
\({C_6}{H_5}OH + ClCOC{H_3}\xrightarrow{{{\text{aq}}{\text{. }}NaOH}}{C_6}{H_5}OCOC{H_3}\) यह उदाहरण है
1 डाउस क्रिया का
2 रीमर-टीमेन क्रिया का
3 षाॅटन-बाउमैन क्रिया का
4 कोल्बे क्रिया का
Explanation:
In Dow's reaction, Chlorobenzene is heated with sodium hydroxide under pressure to obtain phenol. The Reimer-Tiemann reaction is an organic reaction used to convert phenol to an o-hydroxy benzaldehyde using chloroform. The Kolbe-Schmitt reaction is a carboxylation reaction used to form salicylic acid by heating sodium phenoxide with carbon dioxide under pressure, then treating the product with sulfuric acid. Schotten-Baumann reaction is used to indicate the reaction between an acid chloride and an alcohol to form an ester. Given reaction is an example of the formation of ester.
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210330
ऑर्थो-नाइट्रोफिनॉल भाप वाष्पशील (Steam volatile) होता है जबकि पैरा-नाइट्रोफिनॉल नहीं होता। यह किसके कारण होता है
1 ऑर्थो-नाइट्रोफिनॉल में उपस्थित अन्त:-आण्विक हाइड्रोजन बन्ध के कारण
2 अन्तर-आण्विक हाइड्रोजन बन्ध के कारण
3 पैरा-नाइट्रोफिनॉल में उपस्थित अन्तरा-आण्विक (Inter-molecular) हाइड्रोजन बन्ध के कारण
4 इनमें से कोई नहीं
Explanation:
The ortho and para isomers can be separated by steam distillation. onitrophenol is steam volatile due to intramolecular hydrogen bonding while \(p\) nitrophenol is less volatile due to intermolecular hydrogen bonding which causes the association of molecules. Intramolecular hydrogen bonding takes place in ortho-nitrophenol because of the \(NO _2\) and \(OH\) molecules close proximity to each other.
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210331
फिनॉल तनु \(HN{O_3}\) के साथ क्रिया करके देता है
210339
निम्न में से कौन ग्लिसरॉल की श्यानता को स्पष्ट करता है
1 आयनिक बल
2 सहसंयोजक बंध
3 हाइड्रोजन बंध
4 वाण्डर वाल बल
Explanation:
ग्लिसरॉल \( 3 -OH \) समूह की उपस्थिति के कारण हाइड्रोजन बन्ध बनाता है। इसके परिणामस्वरूप ग्लिसरॉल अणु उच्च संगुणित होते हैं और इससे इनकी उच्च श्यानता अथवा गाढ़ापन होता है।
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210329
\({C_6}{H_5}OH + ClCOC{H_3}\xrightarrow{{{\text{aq}}{\text{. }}NaOH}}{C_6}{H_5}OCOC{H_3}\) यह उदाहरण है
1 डाउस क्रिया का
2 रीमर-टीमेन क्रिया का
3 षाॅटन-बाउमैन क्रिया का
4 कोल्बे क्रिया का
Explanation:
In Dow's reaction, Chlorobenzene is heated with sodium hydroxide under pressure to obtain phenol. The Reimer-Tiemann reaction is an organic reaction used to convert phenol to an o-hydroxy benzaldehyde using chloroform. The Kolbe-Schmitt reaction is a carboxylation reaction used to form salicylic acid by heating sodium phenoxide with carbon dioxide under pressure, then treating the product with sulfuric acid. Schotten-Baumann reaction is used to indicate the reaction between an acid chloride and an alcohol to form an ester. Given reaction is an example of the formation of ester.
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210330
ऑर्थो-नाइट्रोफिनॉल भाप वाष्पशील (Steam volatile) होता है जबकि पैरा-नाइट्रोफिनॉल नहीं होता। यह किसके कारण होता है
1 ऑर्थो-नाइट्रोफिनॉल में उपस्थित अन्त:-आण्विक हाइड्रोजन बन्ध के कारण
2 अन्तर-आण्विक हाइड्रोजन बन्ध के कारण
3 पैरा-नाइट्रोफिनॉल में उपस्थित अन्तरा-आण्विक (Inter-molecular) हाइड्रोजन बन्ध के कारण
4 इनमें से कोई नहीं
Explanation:
The ortho and para isomers can be separated by steam distillation. onitrophenol is steam volatile due to intramolecular hydrogen bonding while \(p\) nitrophenol is less volatile due to intermolecular hydrogen bonding which causes the association of molecules. Intramolecular hydrogen bonding takes place in ortho-nitrophenol because of the \(NO _2\) and \(OH\) molecules close proximity to each other.
11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS (HM)
210331
फिनॉल तनु \(HN{O_3}\) के साथ क्रिया करके देता है