The rate of dialysis depends upon temperature of the solution.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207155
पायसीकारक
1 परिक्षेपण को त्वरित करता है
2 पायस का समांगीकरण करता है
3 पायस को स्थिरता प्रदान करता है
4 पायस के ऊर्णन में सहायता करता है
Explanation:
An emulsifier is a substance which stabilises the emulsion by increasing its kinetic stability. In egg yolk the main emulsifying agent is lecithin. Other examples of emulsifiers include soy lecithin, sodium phosphates and sodium stearoyl lactylate.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207156
द्रव-स्नेही तथा द्रव-विरोधी कोलॉइड में अन्तर होता है, उनके
1 कणों के आकार में
2 परिक्षेपण माध्यम के प्रति व्यवहार में
3 फिल्टरनीयता में
4 इनमें से कोई नहीं
Explanation:
Lyophobic or solvent-hating: When the dispersed phase has less affinity for the dispersion medium, the colloids are termed as lyophobic but when the dispersion medium is water, they are given the name hydrophobic. Lyophilic or solvent loving: When dispersed phase has a greater affinity for the dispersion medium, the colloids are termed as lyophilic and when the dispersion medium is water, they are given the name hydrophilic. They are also called natural colloids, substances like proteins, starch and rubber, etc. are grouped under this category.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207157
जब कोई पदार्थ कोलॉइडी अवस्था में आता है, तो कणों की सतह का क्षेत्रफल
1 बढ़ता है
2 घटता है
3 अपरिवर्तित रहता है
4 पहले बढ़ता है, फिर घटता है
Explanation:
जब कोई पदार्थ कोलॉइडी अवस्था में आता है, तो कणों का पृष्ठ क्षेत्रफल पदार्थ की अपेक्षा छोटे आकार के कारण बढ़ जाता है।
The rate of dialysis depends upon temperature of the solution.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207155
पायसीकारक
1 परिक्षेपण को त्वरित करता है
2 पायस का समांगीकरण करता है
3 पायस को स्थिरता प्रदान करता है
4 पायस के ऊर्णन में सहायता करता है
Explanation:
An emulsifier is a substance which stabilises the emulsion by increasing its kinetic stability. In egg yolk the main emulsifying agent is lecithin. Other examples of emulsifiers include soy lecithin, sodium phosphates and sodium stearoyl lactylate.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207156
द्रव-स्नेही तथा द्रव-विरोधी कोलॉइड में अन्तर होता है, उनके
1 कणों के आकार में
2 परिक्षेपण माध्यम के प्रति व्यवहार में
3 फिल्टरनीयता में
4 इनमें से कोई नहीं
Explanation:
Lyophobic or solvent-hating: When the dispersed phase has less affinity for the dispersion medium, the colloids are termed as lyophobic but when the dispersion medium is water, they are given the name hydrophobic. Lyophilic or solvent loving: When dispersed phase has a greater affinity for the dispersion medium, the colloids are termed as lyophilic and when the dispersion medium is water, they are given the name hydrophilic. They are also called natural colloids, substances like proteins, starch and rubber, etc. are grouped under this category.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207157
जब कोई पदार्थ कोलॉइडी अवस्था में आता है, तो कणों की सतह का क्षेत्रफल
1 बढ़ता है
2 घटता है
3 अपरिवर्तित रहता है
4 पहले बढ़ता है, फिर घटता है
Explanation:
जब कोई पदार्थ कोलॉइडी अवस्था में आता है, तो कणों का पृष्ठ क्षेत्रफल पदार्थ की अपेक्षा छोटे आकार के कारण बढ़ जाता है।
The rate of dialysis depends upon temperature of the solution.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207155
पायसीकारक
1 परिक्षेपण को त्वरित करता है
2 पायस का समांगीकरण करता है
3 पायस को स्थिरता प्रदान करता है
4 पायस के ऊर्णन में सहायता करता है
Explanation:
An emulsifier is a substance which stabilises the emulsion by increasing its kinetic stability. In egg yolk the main emulsifying agent is lecithin. Other examples of emulsifiers include soy lecithin, sodium phosphates and sodium stearoyl lactylate.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207156
द्रव-स्नेही तथा द्रव-विरोधी कोलॉइड में अन्तर होता है, उनके
1 कणों के आकार में
2 परिक्षेपण माध्यम के प्रति व्यवहार में
3 फिल्टरनीयता में
4 इनमें से कोई नहीं
Explanation:
Lyophobic or solvent-hating: When the dispersed phase has less affinity for the dispersion medium, the colloids are termed as lyophobic but when the dispersion medium is water, they are given the name hydrophobic. Lyophilic or solvent loving: When dispersed phase has a greater affinity for the dispersion medium, the colloids are termed as lyophilic and when the dispersion medium is water, they are given the name hydrophilic. They are also called natural colloids, substances like proteins, starch and rubber, etc. are grouped under this category.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207157
जब कोई पदार्थ कोलॉइडी अवस्था में आता है, तो कणों की सतह का क्षेत्रफल
1 बढ़ता है
2 घटता है
3 अपरिवर्तित रहता है
4 पहले बढ़ता है, फिर घटता है
Explanation:
जब कोई पदार्थ कोलॉइडी अवस्था में आता है, तो कणों का पृष्ठ क्षेत्रफल पदार्थ की अपेक्षा छोटे आकार के कारण बढ़ जाता है।
The rate of dialysis depends upon temperature of the solution.
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पायसीकारक
1 परिक्षेपण को त्वरित करता है
2 पायस का समांगीकरण करता है
3 पायस को स्थिरता प्रदान करता है
4 पायस के ऊर्णन में सहायता करता है
Explanation:
An emulsifier is a substance which stabilises the emulsion by increasing its kinetic stability. In egg yolk the main emulsifying agent is lecithin. Other examples of emulsifiers include soy lecithin, sodium phosphates and sodium stearoyl lactylate.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207156
द्रव-स्नेही तथा द्रव-विरोधी कोलॉइड में अन्तर होता है, उनके
1 कणों के आकार में
2 परिक्षेपण माध्यम के प्रति व्यवहार में
3 फिल्टरनीयता में
4 इनमें से कोई नहीं
Explanation:
Lyophobic or solvent-hating: When the dispersed phase has less affinity for the dispersion medium, the colloids are termed as lyophobic but when the dispersion medium is water, they are given the name hydrophobic. Lyophilic or solvent loving: When dispersed phase has a greater affinity for the dispersion medium, the colloids are termed as lyophilic and when the dispersion medium is water, they are given the name hydrophilic. They are also called natural colloids, substances like proteins, starch and rubber, etc. are grouped under this category.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207157
जब कोई पदार्थ कोलॉइडी अवस्था में आता है, तो कणों की सतह का क्षेत्रफल
1 बढ़ता है
2 घटता है
3 अपरिवर्तित रहता है
4 पहले बढ़ता है, फिर घटता है
Explanation:
जब कोई पदार्थ कोलॉइडी अवस्था में आता है, तो कणों का पृष्ठ क्षेत्रफल पदार्थ की अपेक्षा छोटे आकार के कारण बढ़ जाता है।