207136
कोलॉइडी कणों द्वारा टिण्डल प्रभाव दर्शाने का कारण है
1 प्रकाश का परावर्तन
2 प्रकाश का अपवर्तन
3 प्रकाश का ध्रुवण
4 प्रकाश प्रकीर्णन
Explanation:
Tyndall effect is the phenomenon in which the particles in a colloid scatter the beams of light that are directed at them. This effect is exhibited by all colloidal solutions.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207137
निम्न में से कौनसा सबसे अधिक जल-विरोधी व्यवहार (Hydrophobic behaviour) प्रदर्शित करता है
1 ग्लिसरीन
2 स्टीयरिक अम्ल
3 ग्लूकोज
4 एडेनिन
Explanation:
Adenine has the least tendency to attract with water molecules. Hence it has the maximum hydrophobic behavior.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207140
मक्खन एक कोलॉइड है, यह बनता है जब
1 ठोस कैसीन में वसा परिक्षिप्त होता है
2 जल में वसा ग्लोब्यूल्स परिक्षिप्त होते हैं
3 वसा में जल परिक्षिप्त होता है
4 \(H_2O\) में कैसीन निलम्बित होता है
Explanation:
A colloid is a mixture where a particular substance is trapped in a given dispersion medium but do not get mixed chemically. Butter is a colloidal formed when water is dispersed in fat.
207136
कोलॉइडी कणों द्वारा टिण्डल प्रभाव दर्शाने का कारण है
1 प्रकाश का परावर्तन
2 प्रकाश का अपवर्तन
3 प्रकाश का ध्रुवण
4 प्रकाश प्रकीर्णन
Explanation:
Tyndall effect is the phenomenon in which the particles in a colloid scatter the beams of light that are directed at them. This effect is exhibited by all colloidal solutions.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207137
निम्न में से कौनसा सबसे अधिक जल-विरोधी व्यवहार (Hydrophobic behaviour) प्रदर्शित करता है
1 ग्लिसरीन
2 स्टीयरिक अम्ल
3 ग्लूकोज
4 एडेनिन
Explanation:
Adenine has the least tendency to attract with water molecules. Hence it has the maximum hydrophobic behavior.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207140
मक्खन एक कोलॉइड है, यह बनता है जब
1 ठोस कैसीन में वसा परिक्षिप्त होता है
2 जल में वसा ग्लोब्यूल्स परिक्षिप्त होते हैं
3 वसा में जल परिक्षिप्त होता है
4 \(H_2O\) में कैसीन निलम्बित होता है
Explanation:
A colloid is a mixture where a particular substance is trapped in a given dispersion medium but do not get mixed chemically. Butter is a colloidal formed when water is dispersed in fat.
207136
कोलॉइडी कणों द्वारा टिण्डल प्रभाव दर्शाने का कारण है
1 प्रकाश का परावर्तन
2 प्रकाश का अपवर्तन
3 प्रकाश का ध्रुवण
4 प्रकाश प्रकीर्णन
Explanation:
Tyndall effect is the phenomenon in which the particles in a colloid scatter the beams of light that are directed at them. This effect is exhibited by all colloidal solutions.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207137
निम्न में से कौनसा सबसे अधिक जल-विरोधी व्यवहार (Hydrophobic behaviour) प्रदर्शित करता है
1 ग्लिसरीन
2 स्टीयरिक अम्ल
3 ग्लूकोज
4 एडेनिन
Explanation:
Adenine has the least tendency to attract with water molecules. Hence it has the maximum hydrophobic behavior.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207140
मक्खन एक कोलॉइड है, यह बनता है जब
1 ठोस कैसीन में वसा परिक्षिप्त होता है
2 जल में वसा ग्लोब्यूल्स परिक्षिप्त होते हैं
3 वसा में जल परिक्षिप्त होता है
4 \(H_2O\) में कैसीन निलम्बित होता है
Explanation:
A colloid is a mixture where a particular substance is trapped in a given dispersion medium but do not get mixed chemically. Butter is a colloidal formed when water is dispersed in fat.
207136
कोलॉइडी कणों द्वारा टिण्डल प्रभाव दर्शाने का कारण है
1 प्रकाश का परावर्तन
2 प्रकाश का अपवर्तन
3 प्रकाश का ध्रुवण
4 प्रकाश प्रकीर्णन
Explanation:
Tyndall effect is the phenomenon in which the particles in a colloid scatter the beams of light that are directed at them. This effect is exhibited by all colloidal solutions.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207137
निम्न में से कौनसा सबसे अधिक जल-विरोधी व्यवहार (Hydrophobic behaviour) प्रदर्शित करता है
1 ग्लिसरीन
2 स्टीयरिक अम्ल
3 ग्लूकोज
4 एडेनिन
Explanation:
Adenine has the least tendency to attract with water molecules. Hence it has the maximum hydrophobic behavior.
05. SURFACE CHEMISTRY (HM)
207140
मक्खन एक कोलॉइड है, यह बनता है जब
1 ठोस कैसीन में वसा परिक्षिप्त होता है
2 जल में वसा ग्लोब्यूल्स परिक्षिप्त होते हैं
3 वसा में जल परिक्षिप्त होता है
4 \(H_2O\) में कैसीन निलम्बित होता है
Explanation:
A colloid is a mixture where a particular substance is trapped in a given dispersion medium but do not get mixed chemically. Butter is a colloidal formed when water is dispersed in fat.